Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.10.2021 23:29 - Руснаците агресори!? Не, само малко.
Автор: globalrevolution21 Категория: Политика   
Прочетен: 142 Коментари: 0 Гласове:
1



Това е статия от Информнапалм - медия, която е доказала с времето, че е надеждна по отношение на представянето на доказателства за руската агресия в Украйна, Сирия, Грузия и другаде по света. Приятно четене!

В този материал доброволците от международната разследваща общност InformNapalm анализират защо учението „Запад-2021“ не е класическо учение за отбрана, както се опитват да ни убедят руските пропагандатори.

На 14 септември на сайта на Централната държавна информационна агенция на РФ (ТАСС) излезе публикация „Активна фаза на недоверие. Защо ученията „Запад 2021 г.“ нервират НАТО“ (архив).

Авторите на статията се опитват да убедят читателите, че мащабните военни маневри на Руската федерация и Беларус имат изключително отбранителен характер, а всички критични оценки от страна на отбранителните ведомства на Литва, Латвия, Полша и Украйна били неоснователни. В изводите към статията руските експерти отделно споменават изявлението на президента на Украйна Володимир Зеленски, който на фона на поредните мащабни маневри на руската армия на полигони по границата с Украйна, заяви на международния форум YES Brainstorming в Киев, че не изключва вероятността от пълномащабно руско нашествие.

Странно е, че вече осма година по руските федерални телевизионни канали  руски експерти и политици постоянно сипят заплахи към официалния Киев, а от друга страна, в отговор на многобройните доказателства за руска хибридна агресия, същите тези политици и експертите правят изненадани физиономии, сякаш РФ не води война срещу Украйна.

Но дори и без да се задълбочаваме в стотиците OSINT разследвания с фото и видео доказателства за участието на редовна руска армия във военните действия в източна Украйна в периода 2014-2021 г., е невъзможно да се отрече фактът, че Руската Федерация през март 2014 г. изълни специална операция за превземането на Крим, окупира тази част от украинската територия, и за да отклони вниманието на международната общност от кримския въпрос, тя започна войната в източна Украйна. Тази хибридна агресия продължава и днес. В същото време ежегодно се провеждат мащабни руски военни учения не само на полигони на територията на Руската Федерация – те се синхронизират и с военни маневри в окупирания Крим и в контролираните от руските окупационни войски „ДНР“ и „ЛНР“.

„Запад-2021“: настъпление вместо отбрана

Според легендата за ученията, руската групировка би трябвало да отблъсне нападение на предполагаем враг, и да нанесе бърз контраудар. Обаче думата „контраудар“ да не ви заблуждава, защото основната линия на маневрите във всички направления е именно ударът: десант в тила на условния враг, неговото поразяване от мощните РСЗО „Торнадо“ и „Смерч“, прочистване с използване на ТОС-1А „Солнцепек“, използване на БЛА „Орлан-10“ за коригиране на работата на артилерията, както и използването на танкове Т-72Б3 и Т-90А за бързо разгръщане на настъплението .

Русия вече активно използва тези видове въоръжение и техника в хибридната си война срещу Украйна. От мощни РСЗО, наред с останалото, тя водеше обстрели не само по украинските военни, но и по жилищните райони на Краматорск и Мариупол.

А през последните месеци почти във всяка сводка от зоната на бойните действия в източна Украйна дсъобщават за регистрирани съвременните руски дронове „Орлан-10“, които включително пресичат линията на съприкосновение и облитат украинския тил..

image

Залагане на ударни БЛА

На 13 септември пресслужбата на Министерство на отбраната на Руската Федерация съобщи, че на полигона Мулино по време на ученията „Запад-2021“ за първи път са използвани руските разузнавателни и ударни дронове „Иноходец“ и „Ласточка“.

За да види тази техника на полигона пристигна самият президент на РФ Владимир Путин, придружен от министъра на отбраната на РФ Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб Валери Герасимов.

imageСнимка: пресслужбата на Кремъл

Освен новите образци, по време на ученията на полигона Мулино бяха използвани и вече познатите БЛА „Форпост“ и „Орлан -10“ – тези дронове многократно са засичани в зоната на бойните действия в източна Украйна. До 2021 г. е регистрирано използването в Донбас на над 8 типа руски безпилотни летотелни апарати: „Гранат-1“, „Гранат-2“, „Гранат-4“, „Форпост“, „Орлан-10“, „Елерон-3СВ“, „Тахион“ и „Застава“.

Фактът, че тази година Русия залага на ударни дронове не е изненадващ: руските генерали открито казват, че в ученията „Запад-2021“ те отработват елементи от опита от бойните действия в Сирия и Нагорни Карабах. Така чене е изключено руските ударни дронове скоро да се появят и в Източна Украйна.

Извод

Обобщавайки, може да се каже, че Русия традиционно се опитва да се крие зад маската на добри намерения. С думи тя декларира отбранителни намерения, но действията й говорят за подготовка за водене на настъпателна война. В момента Руската Федерация се ограничава до хибридната тактика на малки пробиви, като същевременно използва източна Украйна като полигон за бойни тренировки на своитеподразделения и изпитания на съвременна военна техника.

Анализирайки бойните действия в Нагорни Карабах, Русия осъзна, че атакуващите дронове могат да играят значителна роля в настъпателните операции. Украйна също трябва да вземе предвид този опит, тъй като именно ударните дронове на въоръжение на ВСУ и друго съвременно въоръжение, особено ракетна техника, сдържат агресора по -добре от „дълбоката загриженост“.




Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: globalrevolution21
Категория: Политика
Прочетен: 44991
Постинги: 41
Коментари: 43
Гласове: 178
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930